Zprávy

dsPIC získává dvě rychlé 16bitové jádro pro urychlení vývoje výkonného výkonu a řízení motoru

dsPIC gets two fast 16bit cores to speed development of high-performance power and motor control

Určené k rychlému rozvoji kódu odstraněním závislosti mezi uživatelským rozhraním a kódem v reálném čase, jádra jsou z velké části nezávislá, každá s vlastním souborem periferií a komunikují pouze prostřednictvím FIFO a poštovních schránek - datové a adresové sběrnice jsou nejsou sdíleny.

V rámci dsPIC33CH, jelikož rodina bude známa, jádra jsou podobná, jedna s 90MHz označena jako "master" a "slave" na 100MHz. Master má více sériových rozhraní, zatímco slave má více ADC, PWM kanálů a komparátorů (viz diagram).

"Podřízené jádro je užitečné pro provádění vyhrazeného časově náročného řídicího kódu, zatímco hlavní jádro je zaneprázdněno ovládáním uživatelského rozhraní, sledování systému a komunikačních funkcí, přizpůsobených pro koncovou aplikaci," uvedla firma. "Program dsPIC33CH je navržen speciálně pro usnadnění nezávislého rozvoje kódu pro každé jádro samostatnými konstrukčními týmy a umožňuje bezproblémovou integraci, když jsou seskupeny do jednoho čipu.

Potenciální aplikace zahrnují řízení digitálního napájení a řízení motoru, například v bezdrátovém napájení, serverech, dronech a automobilových senzorech.

V digitálním napájecím zdroji podle Microchipu slave jádro řídí algoritmy náročné na matematiku, zatímco základní jádro nezávisle spravuje stack protokolů PMBus a zajišťuje sledování systému. V automatizovaném ventilátoru nebo čerpadle by podřízené jádro řídila časově kritickou regulaci otáček a točivého momentu, zatímco master řídí komunikaci CAN-FD (CAN-flexible data-rate), monitorování a diagnostiku systému.

Aktualizace firmwaru Live ('nulová down-time') jsou umožněna na obou jádrech, protože každá z nich má dva flash programy - celkem čtyři.

Pokud není potřeba živé aktualizace, je jádro k dispozici dvojnásobné množství programové paměti.

Ve srovnání s předchozí skupinou dsPIC zaměřenou na stejný trh - dsPIC33EP / GS - je výkon téměř zdvojnásoben (zpoždění od 543ns do 280ns) - částečně díky rychlosti hodin z 70MHz na 100MHz a částečně díky: rychlejšímu přepínání kontextu (kontextově závislé akumulátory a stavové registry) a nové instrukce (rychlejší dělení, 32bit load / store).

Existuje osm variant balíčků, od 28pin dsPIC33CH64MP202 až po 80 kolíků a od 5 x 5 mm nahoru.

Možnosti blesku se pohybují od 64 do 128 kilobajtů.

Podpora pochází z následujících oblastí:

  • MPLAB X IDE
  • Kódový konfigurátor
  • dsPIC33CH Curiosity Board (DM330028)
  • dsPIC33CH zásuvný modul pro řízení motoru (MA330039) pro MCLV-2 a MCHV-2/3
  • dsPIC33CH plug-in modul pro univerzální platformy (MA330040) pro Explorer 16/32 (DM240001-2)