Zprávy

Imec a Arm vyvinou rádio s nízkým výkonem

Navržené pro aplikace IoT, které vyžadují velmi nízkou spotřebu energie, jako jsou snímače nebo opotřebení, řešení prokazuje kompatibilitu těchto nových, vysoce energeticky účinných rádií.

Digitální transformace, která se v současné době děje na všech úrovních naší společnosti, vyžaduje naléhavou potřebu specializovaných rádií, které mají extrémně nízkou spotřebu energie. Ty budou použity v zařízeních s IO, které jsou napájeny bateriemi, jako jsou snímače s volným časem v infrastruktuře, inteligentní nositelná místa nebo dokonce implantovatelné.

Snižování spotřeby energie a umožnění provozu při nízkém napájecím napětí je klíčem k prodloužení životnosti těchto zařízení, provozovaných z levných, jednobuněčných nebo dokonce tištěných baterií. Armové dědictví v oblasti nízké spotřeby energie z nich dělá perfektní partner pro imec.

V závodě pro co nejnižší spotřebu energie vedou komponenty imecových frontendů, jako je technologie digitálního fázového sledování přihlášené na proslulé konferenci ISSCC 2018. I když jsou navrženy pro použití v produktech nové generace Bluetooth a IEEE 802.15.4, kombinují bezkonkurenční nízkou spotřebu energie, nízké náklady a vysoký výkon.

Vysoká energetická účinnost a provoz s nízkým napájecím napětím je dosaženo při zachování podobné citlivosti RX jako nejlepších výrobků ve své třídě.

Jako jedna z hlavních charakteristik používá imec RF frontend nový fázový sledovací přijímač, který přímo přenáší RF vstup na demodulované digitální data.

Přijímač byl implementován v 40nm CMOS a díky této nové architektuře front-end má 3x menší oblast, což snižuje náklady na zařízení.

U opotřebitelných nebo implantovatelných zařízení, kde se impedance antény může lišit v důsledku změn polohy přístroje nebo okolí, vyvinul imec sub-mW detekci impedance na čipu, která dále zlepšuje citlivost přijímače a účinnost vysílače.