Zprávy

Modifikovaná Bluetooth by se mohla lokalizovat na 30cm

Imec-bluetooth-localise

Pokud budete potřebovat pouze standardní Bluetooth transciever na každém konci spojení - tak platné pro stávající telefony - přijetí by mohlo vést ke zlepšení polohy, lokalizace a bezpečnosti.

"Dnešní lokalizační řešení používají pouze sílu signálu, která omezuje přesnost na 3-5m," řekl Imec. "Až dosud byla přesná lokalizace a vysoká bezpečnost dosažitelná pouze pomocí špičkových řešení založených na bezdrátových rádiích [UWB]."

Laboratorní technika používá fázový rozdíl při příchodu a byla demonstrována na existujících vyhodnocovacích deskách (viz foto) pro čipy Bluetooth a IEEE802.15.4, které potřebují méně než 32kbyte ROM a 64kbyte paměti RAM na Arm Cortex-M4F a pod 50 ms na měřicí frekvenci 120MHz.

"Je to extrémně robustní pro odrazy v několika cestách, které jsou typicky výzvou pro řešení založená na RSSI, která fungují ve vnitřních prostředích," uvedl Imec.

K ochraně proti spoofingu je zahrnuto vytvoření bezpečného kanálu mezi dvěma ověřenými zařízeními.

"Místní spoofing je podceňovaný problém, který se přesunul z tématu akademického výzkumu na realistickou hrozbu v terénu," řekl Bart Preneel, vedoucí COSIC, laboratoř Imec na univerzitě v Leuvenu. "Naštěstí se náš raný výzkum v této oblasti vyplatí: ve spolupráci s Imecem vyústil v praktická řešení." - COSIC spolupracoval s výzkumnými pracovníky společnosti Imec v Holst Center v Eindhovenu v rámci projektu.

Jako příklad spoofing, výzkumník společnosti Imec Kathleen Philips popsal použití skrytých signálních zesilovačů, aby výrazně zvýšil rozsah, v němž by mohl být telefon v kapse někoho umožněn, aby odemkli svůj vstupní systém Bluetooth na auto - spoofing, který by mohl být poražen přidáním rozsah kvalifikace.

"Společně s našimi průmyslovými partnery pracujeme na tom, aby tuto technologii přinesli další verzi standardu Bluetooth," řekl Philips.

Aplikace se předpokládají při budování přístupu a vstupu do auta, jakož i při přístupu k datům založeným na místě, kde je důležitá přesnost a ochrana osobních údajů, například v nemocnicích, kde by se pacientův záznam mohl objevit automaticky, když se lékař přiblíží k posteli pacienta.

Dokonce i bez přijetí technologie Bluetooth lze tuto technologii použít všude tam, kde komunikují dva vysílače IEEE802.15.4. Je to vývoj, který splňuje požadavky partnerských aplikací Imec a je k dispozici pro komerční licencování. Je také použitelný pro vysílače ZigBee a Wi-Fi.