Zprávy

Poznámka: Změřte vzdálenost pomocí snímače vzdálenosti VL53L1X ST

Comment: Measure distance with ST's VL53L1X distance sensor

Vytvoření barevných obrázků není nové. Snímač společnosti Kinect společnosti Microsoft uvedl vývojáře na získání prostorových informací: trik, který STMicroelectronics nyní zvládne pomocí laserových senzorů vzdálenosti, které jsou ideálně vhodné pro přistávací senzory, dálkově citlivé zapalovače a další drobné předměty.

Vše v jednom…

Na rozdíl od senzoru použitého v Kinect, senzor ST je "jednorozměrný". Optické okno v horní části čipu funguje jako hledáček a emitor, zatímco vzdálenost k "objektům" před detektorem je vrácena jako jednorozměrná hodnota (myslím: něco je 50 cm od mě).

Kromě toho použití laserové technologie činí systém téměř úplně nezávislý na cílovém materiálu - problémy s barvami, které jsou známy z klasických IR komponent, by zde neměly nastat.

Připojení Host-Sensor se provádí přes sběrnici I2C: smutně ST nevystavuje volič adres, čímž vás omezuje na jeden senzor na řadiči sběrnice. Skutečný komunikační protokol je popsán v samostatném dokumentu: protože ST miluje změnu schémat adres URL, jednoduše google pro UM2356 aby to zjistilo - (ale "v době, kdy nebyl vystaven žádným voličům adres v hardware, je možné zvolit adresu pomocí příkazů během spuštění senzoru", podle komentáře zveřejněného níže Martin Palsson, který zahrnoval další podrobnosti (přejděte dolů)).

Dále je k dispozici řidič psaný v jazyce C, který pomáhá implementátorům.

Zatímco současná spotřeba je mírná v rozmezí menší než 20mA, když je aktivní, uživatelé si musí být vědomi maximálního napájecího napětí 3V5. Tím je obtížné integrovat systém do sběrnic 5V I2C - jedná se o řešení, které se skládá ze dvou FETs (viz directionalLevelShifteraplikační poznámka).

Kalibrujte mě!

Většina snímačů vyžaduje úpravy konstrukce skříně: bez výřezu "pozor na" se vyskytují všechny druhy zvláštních problémů. ST to zjednodušuje vyhrazeným kalibračním programem, který by měl být provozován na každé jednotce v továrně. To také vyčerpává jednotlivé optické rozdíly v "okně" a účtuje o všech změnách způsobených přeformáním.

Dalším hezkým aspektem je schopnost nastavit "oblast zájmu". Zatímco zorné pole je ve výchozím nastavení poměrně široké, optické pole může být naladěno tak, aby se omezilo. V eery podobnosti s výše uvedeným Kinect je detekční rozsah také specifikován v "třídách".

Jedinou nevýhodou této části je šílená malá stopa. ST používá optický LGA, který má pouze 4,9 × 2,5 × 1,56 mm malý: zatímco balení lze snadno přetavit, instalace na prototyp pomocí pájecí stanice je neomezená.

Stejně jako u všech nových čipů je dostupnost problémem. Na OEMsecretech se ceny pohybují v malém množství od 2,8 € do 5 € - jako vždy je srovnání cen peněz přítelem. Viz. níže!

Ing. Tam HANNA ... pracoval ve vestavěném prostoru od chvíle, kdy byl PIC 16F84A horký. Po několika letech mobilní výpočetní techniky, jeho poradenská společnost Tamoggemon Holding k.s. se zaměřil na návrh hardwaru.

Viz též: Snímač ST ToF rozšiřuje detekční rozsah FlightSense na 4m